Proslava rođendana kampanje ''Čitaj mi!'' u Gunji


Drugi rođendan nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od najranije dobi „Čitaj mi!" obilježen je 08.04. u Osnovnoj školi Antuna i Stjepana Radića u Gunji.

Najmlađim stanovnicima Gunje danas su čitali i glumili UNICEF-ova ambasadorica i glumica Bojana Gregorić Vejzović, glumica Mirna Medaković, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Sabina Glasovac, načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić, nacionalna koordinatorica kampanje Kristina Čunović te autorica igrokaza Josipa Franjić Radulović.

 

   

Igrokazom su djeci na zabavan i pristupačan način predstavili rezultate prve dvije godine kampanje. U školskoj dvorani 50-ak djece pjesmicom „Čitaj mi!" pozdravilo je goste koji su im kroz veseli igrokaz u stihovima ispričali što se sve događalo u protekle dvije godine, otkako je započela kampanja.

U dvjestotinjak knjižnica uključenih u kampanju zabilježen je porast upisa najmlađe djece. Održano je 470 događanja u kojima je sudjelovalo više od 20 tisuća djece i roditelja, a u akciji „Čitam, dam, sretan sam" prikupljeno je 6000 slikovnica za dječje odjele bolnica, domove za djecu i druge ustanove.

Za 900 siromašnih obitelji UNICEF je osigurao slikovnice, bojanke i bojice za djecu, a gotovo tisuću slikovnica donirano je zatvorima za susrete djece s roditeljima lišenima slobode. Uz podršku UNICEF-a otisnuto je 4000 slikovnica za najmlađu djecu „Gledaj ova mala slatka lica", koje su podijeljene pedijatrima u Šibensko-kninskoj i Karlovačkoj županiji, a uskoro će biti podijeljene i u Virovitičko-podravskoj, Sisačko-moslavačkoj i Vukovarskoj županiji.

Kampanja je potaknula i otvaranje malih pokretnih knjižnica u dječjim vrtićima u Zadru, Rijeci i Velikoj Gorici te u pedijatrijskim ambulantama i domovima zdravlja u Sisku, Prelogu, Bjelovaru, Koprivnici i Ozlju. Proslava druge obljetnice kampanje u Gunji dio je UNICEF-ovih aktivnosti za podršku djeci s poplavljenih područja županjske Posavine. Nakon otvaranja igraonice, koja je u potpunosti zamijenila vrtić kojega u Gunji nema, UNICEF će podržati rad vrtića čija se gradnja planira ove godine u sklopu projekta izgradnje društvenog doma.

„Veseli nas što smo knjige i čitanje najmlađima doveli u Gunju. Teške materijalne prilike ne bi trebale stajati na putu obrazovanja, posebice za djecu predškolske dobi", poručila je UNICEF-ova ambasadorica Bojana Gregorić Vejzović.

„Sva istraživanja pokazala su da se djeca kojoj se čitalo od najranije dobi brže razvijaju, brže i lakše uče te kasnije u životu postižu bolji uspjeh. Zato se trudimo da slikovnica i čitanje postanu svakodnevni ritual što više roditelja i djece", rekla je koordinatorica kampanje i predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva (HČD) Kristina Čunović.

Tekst: UNICEF
Foto: DHacek/UNICEF
 
 
povratak