Biciklizam - zdrava zabava za cijelu obitelj


Uživanje u vožnji biciklom namijenjeno je za sve uzraste, od malih jednogodišnjaka u sjedalici na biciklu do onih najstarijih koji su u mogućnosti voziti bicikl.

Biciklizam je vježba za cijelo tijelo jer je svaki dio tijela u pokretu i prati tempo koji si zapravo sami birate, a to je jedna od mnogobrojnih dobrih strana biciklizma.

DIJETE NA BICIKLU

Na svom triciklu ili biciklu većina djece razvije dobru ravnotežu i fizičku koordinaciju između četvrte i osme godine života. U tom periodu djeca su spremna za učenje vožnje biciklom, iako je za svako dijete dob i spremnost individualna.

Vještinu samostalne vožnje biciklom svako dijete želi svladati jer pri vožnji dijete osjeća neovisnost i slobodu te jača svoje samopouzdanje.

 

         

Kako bi dijete zavoljelo vožnju biciklom pokušajte mu omogućiti što kvalitetniji bicikl - bicikl kojem ćete moći podesiti visinu sjedala, volana i visinu pomoćnih kotača (ako ih koristi). Djeca u ranoj dobi još imaju problema s ravnotežom pri vožnji i upotrebom kočnice, no ako su ležajevi pogona i kotača kvalitetni i kočnice prilagođene djetetu, ono će pri vožnji lako vrtjeti pedale te prema potrebi pravovremeno kočiti.

Kaciga je obavezna za vrijeme vožnje bicikla, a po potrebi i štitnici. Remen kacige treba biti čvrsto priljubljen uz bradu, a kaciga prilagođena tako da pokriva vrh čela. Kaciga se ne smije micati po glavi ili kliziti prema očima.

Dijete je sigurnije i vožnja udobnija na čvrstom i kvalitetnom biciklu koji često može poslužiti i za sljedeće generacije.

Svima koji malu djecu voze na biciklu u sjedalici osnovna briga mora biti usmjerena na sprečavanje mogućnosti ozljeda, prvenstveno vratne kralježnice. Kada je dijete dovoljno ojačalo da stabilno i uspravno drži glavu, tek tada ga možemo voziti na biciklu. Djecu nikada ne bi trebalo prisiljavati na nošenje kacige ili sjedenje u sjedalici nego bi navikavanje na to trebalo obaviti kroz igru. Kad se odlučite za zajedničke vožnje, i uz pretpostavku da ste kacigu već nabavili i dijete navikli na nošenje kacige, preostaje vam izbor sjedalice. Pri kupnji sjedalice trebate znati da su one uglavnom podijeljene u dvije osnovne skupine: sjedalice koje se montiraju na prednji kraj bicikla, uglavnom na nosač volana, tzv. ''prednje sjedalice'' i sjedalice koje se montiraju iza vozača, na okvir bicikla ili na nosač tereta, tzv. ''stražnje sjedalice''. http://keindl-sport.hr/104-sjedalice-za-djecu
 

      

Biciklizam ima mnogo pozitivnih strana te brojnih učinka na zdravlja.

Svakodnevna vožnja biciklom dobra je aerobna vježba, pomaže u održavanju i povećanju izdržljivosti i koordinacije, jača i oblikuje mišiće, a ujedno ne šteti zglobovima. Vožnja biciklom smanjuje razinu stresa, jača imunološki sustav i dovodi metabolizam u ravnotežu. Bicikl ne onečišćuje okoliš, pa tako korištenjem bicikla kao prijevoznog sredstva pomažete u očuvanju okoliša.

Imate li mogućnosti, vozite bicikl što više na svježem zraku, suncu i u prirodi te se pri tom dobro zabavite i uživajte sa svojim djetetom.

Neka vožnja biciklom Vašem djetetu bude jedna od ljepših uspomena iz djetinjstva!

                                                                                                                                        Autor:Josipa Franjić Radulović

povratak