Vrijeme adventa


Advent ili došašće (lat.: "adventus" = dolazak) vrijeme je pripreme za blagdan Božića.
U zapadnom kršćanstvu, advent počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca te završava 24. prosinca na Badnjak. U adventu se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje u adventu.

Adventski vijenac
Plete se od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Čine ga dva temeljna simbola - krug i svijeće odnosno svijetlo. Prve adventske nedjelje pali se prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri. Četiri zapaljene svijeće na adventskom vijencu označavaju posljednju nedjelju došašća.

Adventska svijeća
Adventska svijeća pali se svaki dan od početka prosinca pa sve do Badnjaka. Običaji vezani za adventsku svijeću, najvjerojatnije su nastali u Njemačkoj te se proširili u druge europske zemlje. Postepeno gori svaki dan u prosincu, čime se iskazuje iščekivanje Božića te simbolički pokazuje koliko još ima dana do Božića. Adventska svijeća u Danskoj ima označene brojeve od 1 do 24, svaki dan gori za jedan "broj". U nekim se kućanstvima adventska svijeća dodatno ukrasi zimzelenim grančicama i božićnim ukrasima, sa svijećom u sredini. Obično se pali prije zajedničke obiteljske večere.

Adventski kalendar
Kao i adventski vijenac, nastao je u Njemačkoj. Adventski kalendar sastoji se od kartona na kojem su otvori - kućice. Iza svake kućice je slika ili simbol, koji ukazuje na dolazak Božića i ima broj od 1 do 24. Počevši od 1. prosinca, otvaraju se kućice, jedna na dan, počevši od one s brojem 1. Adventski kalendar najčešće je namijenjen djeci, koja se tako upoznaju s došašćem i iščekivanjem Božića.
Neki kalendari su strogo religiozni, dok su drugi svjetovni u sadržaju. Unatoč imenu, većina komercijalno dostupnih adventskih kalendara počinje 1. prosinca, bez obzira kada došašće stvarno počinje te godine, što može biti već 27. studenog, a nekada tek 3. prosinca.
Neki adventski kalendari imaju mali dar skriven u svakom prozoru, kao što je igračka ili čokolada.
Korijeni adventskog kalendara dolaze od njemačkih luterana početkom 19. stoljeća. Kredom su crtali linije na vratima svaki dan, počevši od 1. prosinca. Neke obitelji imale su složenije načine, poput paljenja jedne svjećice dnevno od 1. prosinca do Božića ili su imali novu vjersku sliku na zidu svaki dan.
Prvi poznati adventski kalendar ručno je izrađen 1851. Godine, a prvi poznati tiskani adventski kalendar proizveden je u Hamburgu 1902. ili 1903. godine.

povratak