Mama se igra i vježba


Svaka mama u današnje vrijeme uz brojne obaveze želi uskladiti i kvalitetno provedeno vrijeme sa svojim djetetom.

Zbog toga mnoge mame ne stignu posjećivati kozmetičke tretmane ili satove aerobika, ipak, vrijeme ispunjeno igrom sa svojim djetetom mama može iskoristiti kao mali trening. Uz igru, glazbu i smijeh mama će postići lijepu figuru, a dijete će biti veselo i sretno - jer nitko ne može zamijeniti to dragocjeno vrijeme provedeno s mamom.

Evo nekoliko prijedloga:

Izaberite u svakodnevnom druženju neke igre koje nikako ne smijete propustiti i koje je obavezno ''odraditi'' svaki dan. Za te igre možete imati i određenu glazbu koju ćete slušati u to vrijeme. Kako bi se prisilili na to tj. kako ne bi markirali, izradite tabelu u koju ćete svakodnevno upisivati broj bodova i pobjednika. Sami odredite način bodovanja.

DAN – NOĆ

Djeca jako vole igru ''dan – noć'', a osnova su joj čučnjevi. Čučnjevi su između ostalog idealna vježba za noge i guzu. Većini je poznata igra ''dan-noć'', no ipak da ponovimo: kad kažete dan - svi (u ovom slučaju – vi i vaše dijete) trebate ustati, a na riječ noć trebate čučnuti i tako izmjenično ustajete i čučite. Tko pogriješi ispada iz igre, a zadnji koji ostaje je pobjednik.

Vaše noge trebaju biti paralelne i malo razmaknute. Stanite ravno i uspravnih leđa. Prilikom izvođenja vježbe savijajte koljena i guzu gurajte prema nazad. Neka vam koljena ne prelaze nožne prste. Izvodite vježbu kao da trebate sjesti na stolicu. Vježba tj. igra neka svaki dan traje najmanje 5 minuta i za nekoliko tjedana vidjet ćete odlične rezultate.

VOŽNJA BICIKLA

Legnite na leđa, a koljena malo savijte. Obje ruke stavite iza vrata, isprepletenih prstiju. Nogama oponašajte vožnju biciklom. Utrkujte se tko će biti brži, a kad jedno od vas kaže 'stop' ili 'crveno' -  morate stati. Odahnite tako da pridržavajući vrat rukama probate čelom dotaknuti savijena koljena.

Nakon toga vratite se u početni položaj. Pauzu između ''vožnje'' biciklom ponovite nekoliko puta, pa opet krenite u utrku. Ovom vježbom tj. igrom jačate trbušne mišića.

DIZALICA

Ova igra može biti vrlo zabavna i korisna. Oko gležnja jedne noge vrpcom lagano zavežite neku malu igračku.  Legnite na pod, na bok s jednom rukom ispod glave, a drugom se možete pridržavati zbog ravnoteže. Lagano podižite gornju nogu iznad druge i držite ih tako paralelno; kao dizalica koja je podigla zavezanu igračku. Nakon što ste nekoliko trenutaka podignutu nogu držali u zraku, polagano je počnite spuštati.

Sve ponovite nekoliko puta u trajanju 4-5 minuta. Ova vježba tj. igra idealna je za učvršćivanje unutarnje i vanjske strane bedra.

Za ovo zabavno vježbanje treba vam svaki dan samo 10 do 15 minuta, a možete sve ukomponirati u maštovito igranje na podu sa svojim djetetom.

Budite opušteni, strpljivi, ustrajni i dosljedni - jer vi to možete.

                                                                                                                                Josipa Franjić Radulović

(Slika: blog.gaiam.com)

povratak