Dan ružičastih majica


Zadnja srijeda u mjesecu veljači

Dan ružičasti majica - Pink Shirt Day

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili su reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom žele podići svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i  mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

CEPN, nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, je promocijom Dana ružičastih majica postigao prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje. Među ostalim, na CEPN-ovu inicijativu i javno upućeni poziv, velik broj saborskih zastupnika, raznih političkih opcija, tog se dana u veljači 2014. i 2015. u medijima pojavio noseći ružičastu majicu podrške djeci, žrtvama vršnjačkog nasilja.

Izvor teksta: www.cepn.hr

 

povratak