16.07.- SVJETSKI DAN BICIKLISTA


16. srpnja obilježava se
Svjetski dan biciklista
 

Jedni ga koriste zbog rekreacije, a drugima je osnovno prijevozno sredstvo do radnoga mjesta. Pogađate? Riječ je o jednom od najpopularnijih prijevoznih sredstava današnjice – biciklu.

Njegova jednostavna konstrukcija i široka primjenjivost osigurali su mu upotrebu u svakodnevnom životu.

Radi se o najčešće korištenom prometalu -  danas se procjenjuje da ima preko 1.000,000.000 bicikala na svijetu! 

Vožnja biciklom je zdrava i čini ljude sretnima!

Otkriće bicikla nije vezano za jedno određeno vrijeme odnosno ime konkretnog izumitelja. Kroz povijest je bilo više primjera vozila pokretanog ljudskom snagom, ali su često ona bila bitno drugačija od današnjeg koncepta bicikla. Osoba koja se spominje kao prvi vozač bicikla je njemački barun Karl von Drais, koji je 1817. godine svojevrsni bicikl na guranje nazvan draisine (drezina), a koji još postoji u muzeju Paleis het Loo u Apeldoornu u Nizozemskoj.  

Između 1850. i 1860. godine Francuz Ernest Michaux je sa svojim   učenikom Pierre Lallementom razvijao bicikl s pedalama na prednjem velikom kotaču. Taj je bicikl Michaux kasnije i patentirao.

 

 

 

Ovakvi su bicikli bili teško upravljivi i opasni, jer su padovi bili česti. Problemi s upravljanjem su donekle smanjeni uvođenjem upravljača i pomicanja sjedala u bolji položaj, međutim pravi napredak je bio uvođenje lančanog pogona kojeg su osmislili J. K. Starley, J. H. Lawson, i Shergold. Starleyev model bicikla iz 1885. godine se najčešće smatra prvim modernim biciklom.

Daljnje poboljšanje bilo je uvođenje pnemuatskih guma, 1888. godine, koje je uveo Škot John Boyd Dunlop.

Osnovni koncept bicikla do današnjih dana nije se bitno mijenjao, osim što je tehnološki napredak donio primjenu kvalitetnijih materijala u izradi, te su današnji bicikli daleko upravljiviji i sigurniji.

Ostavite bar na taj dan automobile i krenite biciklom u „avanturu“!

S obzirom na trenutne vrućine, pripazite i ako nije neophodno, ne krećite na vožnju biciklom u najtoplijem dijelu dana ili/i ponesite i konzumirajte dovoljno tekućine, zaštitite se kremama s visokim faktorom, stavite kapu, sunčane naočale, rezervnu majicu, vozite sjenovitim mjestom!

(Izvor: www.koprivnica.net)

„Kada vidim odraslog čovjeka na biciklu
znam da postoji nada za spas čovječanstva“
H.G.WELLS
 
 
povratak