12.6. - Svjetski dan borbe protiv izrabljivanja dječjeg rada


Diljem svijeta 12. lipnja se obilježava Svjetski dan borbe protiv izrabljivanja dječjeg rada. Po prvi se puta Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada obilježio 2002. godine, a od 2003. godine se u okviru obilježavanja tog dana poduzimaju razne akcije s ciljem ukazivanje na ovu problematiku kojom je pogođeno oko 200 milijuna djece u svijetu.

Premda najviše djece, njih 122 milijuna, radi na području Azije i Tihog oceana, dječji rad je prisutan i u mnogim industrijskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Posljednja istraživanja i procjene govore kako je 127 milijuna dječaka i 88 milijuna djevojčica uključeno u neki oblik dječjeg rada dok je od tog broja čak 74 milijuna dječaka i 41 milijun djevojčica u posebno teškim uvjetim izrabljivanja, a svake godine od posljedica nesreća na radu umre oko 22 000 djece. Djeca su prisiljena raditi jer njihov opstanak i opstanak njihovih obitelji ovise o njihovu radu. Iako je dječji rad nezakonit u mnogim zemljama, djeca su i dalje prisiljena raditi i najteže fizičke poslove.

Djeca koja sve to prežive i uspiju odrasti, često nakon 30. godine starosti fizički više nisu u stanju raditi, pa ih nakon toga izdržavaju njihova djeca, radeći nerijetko isti posao.

Svjetski dan borbe protiv izrabljivanja dječjeg rada je podsjetnik na nepravedan položaj djece koja su izložena najgorim oblicima rada s ciljem podizanja svjesnosti te poticanja aktivnosti za suzbijanje svakog oblika izrabljivanja djece.

 

izvor: tportal.hr

 

povratak