23. 4. - Svjetski dan knjige


23. travanj - Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer je toga dana 1616. umro Miguel de Cervantes, a (1564.) rodio se Wiliam Shakespeare te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

U Hrvatskoj se na Svjetski dan knjige održava i NOĆ KNJIGE. Ove godine Noć knjige održat će se u u preko 100 gradova i mjesta diljem Hrvatske, u 174 knjižnice teu 50-tak knjižara, a u programima će sudjelovati preko 200 pisaca, kao i brojni urednici, prevoditelji, glumci, glazbenici…

 

Izvor: Wikipedia

povratak