Orašar


Nezaboravna blagdanska priča o drvenom Orašaru koji se pretvara u pravog mladića i djevojci Klari koja zajedno s njim odlazi u magični svijet Šećerne vile!


Vrijeme Božića, ulične svjetiljke osvjetljuju  prolaznike koji užurbano hodaju. Djecu su na sanjkama, majke kližu na ledu, očevi nose velike omotane kutije s vrpcama. Djevojčica Klara i njena obitelj su na božićnoj proslavi u vlastitom domu. Proslavu prekida dolazak Herr Drosselemyera, koji nosi poklone članovima obitelji. Drosselmeyer uskoro podijeli sve poklone, a Klara ostaje praznih ruku. Da bi oraspoložio uplakanu djevojčicu, on joj poklanja – orašara, u obliku zgodnog uniformiranog vojnika. Zadovoljni, svi odlaze na počinak, a u ponoć, Klara se budi u strahu jer začuje miševe, koji se uskoro pojavlju u nadnaravnoj veličini. No, dogodi se još nešto neočekivano – orašar u obliku vojnika se pretvara u pravog živog maldića i spašava je od zlih miševa. Zatim zajedno putuju u čarobni svijet Šećerne vile gdje se susreću s različitim slasticama koje plešu, ali i predstavljaju određene dijelove svijeta. Tako čokolada pleše španjolski ples, šećerne lizalice  ruski ples, zatim kava arapski ples i čaj kineski ples. Klara se poslije svega budi s lutkom orašara u rukama, shvaćajući da je sve bio više nego prekrasan san!

 


Prije 120 godina prvi puta je izveden balet Orašar P. I. Čajkovskog.
U svojim kasnijim godinama Čajkovski je volio pobjeći u dječji svijet bajki i priča te je za predložak Orašara uzeo Hoffmannovu dječju pripovijest od koje je sastavio baletni libreto. Glazba baleta Orašar često se može čuti i u crtanim filmovima.
 

povratak